Bilde: amina S

Kan alle elbilladere lade bilen min?

Først og fremst er det viktig å klargjøre at selve laderen sitter i bilen, mens ladeboksen (ofte kalt elbilladeren) sørger for en trygg og effektiv tilførsel av strøm til bilen. I Norge og det meste av Europa brukes type 2-tilkobling mellom laderen og ladeboksen, som passer til de fleste moderne elbiler. Har du en eldre elbil med type 1-kontakt, kan du bytte til en ladekabel med type 1 i den ene enden og type 2 i den andre.

Hva koster det å få installert en ladeboks?

Kostnaden for å installere en ladeboks hjemme avhenger av to hovedfaktorer:

    1. Pris på ladeboks: Denne varierer avhengig av funksjonalitet og om den har en dedikert app for ladeadministrasjon.
    2. Pris på installasjon: Kostnaden for installasjon kan variere avhengig av elektrikeren og forholdene i sikringsskapet ditt.

Det er lurt å vurdere dine behov nøye før du velger ladeboks. Om du styrer ladingen via bilen, trenger du kanskje ikke en dyr ladeboks med app. Prisen på selve installasjonen kan også variere, spesielt hvis det er langt mellom sikringsskapet og ladeboksen, eller hvis det kreves graving. 


En elektriker fra Sikringen kan hjelpe deg frem til løsning som passer deg best.

Finn elektriker

Finn din nærmeste elektriker fra Sikringen for hjelp til installasjon av elbillader.

Bilde: amina S

Kan jeg lade når strømmen er billig med alle ladebokser?

Ja, så lenge du kan tidsstyre ladingen via bilen, kan du lade når strømmen er billigst, som oftest om natten. De fleste elbiler lar deg styre ladetidspunkt via bilens app, skjerm, eller strømleverandørens systemer Det finnes også uavhengige smarladingsapper, og det finnes elbilladere som kan kobles mot et smarthus.


Kan jeg installere hjemmeladeren selv?

Nei, en ladeboks er en del av den faste elektriske installasjonen i huset, og derfor er det krav om at den installeres av en registrert installatør/elektriker.


Hvor fort trenger jeg egentlig å lade?

Strømselskapene anbefaler nattlading med lav effekt for å unngå å overbelaste strømnettet. Det påvirker ikke rekkevidden å lade sakte regelmessig. For eksempel gir lading med 7,4 kW omtrent 37 km rekkevidde per ladetime*, som er mer enn gjennomsnittlig daglig kjøring for nordmenn. Lading med 22 kW kan gi opptil 100 km per ladetime*. Lading gjennom natten (ca. 8 timer) gir ofte fulladet bil. Lading via vanlig stikkontakt kan ta opptil 26 timer for samme rekkevidde. Husk at høy strømbruk samtidig kan øke nettleien betydelig, så det er økonomisk fornuftig å lade med lav effekt over lengre tid.

*Gjennomsnittlig. Det er forskjell på forbruket mellom bilmerker og modeller, om du har 1-fas eller 3-fas, og det vil ta lengre tid å fylle på rekkevidde hvis det er kaldt ute.

Bilde: amina 1

Kan jeg ikke bare lade bilen i stikkontakten?

Selv om det er mulig å lade i en vanlig stikkontakt, anbefales det ikke på grunn av brannfare. En stikkontakt er ikke laget for å håndtere den høye strømmen som kreves over lengre tid. Fra 2022 ble det forbudt* å installere stikkontakt for elbillading, med unntak av de som allerede er i samsvar med NEK 400-normen.

En dedikert ladeboks har en spesialdesignet kontakt som tåler høy belastning og inneholder sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere. Med en ladeboks kan du trygt lade elbilen når strømmen er billigst, som ofte er om natten.

*Forbudet mot å legge opp en standard stikkontakt som ladepunkt gjelder kun ved nyinstallasjon. Det er fortsatt lovlig å lade med en dedikert stikkontakt som er montert før 01.06.2022, gitt at den er i henhold til NEK 400, Norsk Elektroteknisk Komite sin installasjonsnorm.

 

Kilde: amina charging

Strømselskapene anbefaler nattlading med lav effekt for å unngå å overbelaste strømnettet. Det påvirker ikke rekkevidden å lade sakte regelmessig.